Zupy
Składniki:
1 l bulionu warzywnego
3-4 pory
1 cebula
4 łyżki masła lub oleju
200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki
gruby plaster szynki
pół szklanki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
Smacznego!
Składniki:
1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
słoiczek koncentratu pomidorowego
puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)
200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki
natka pietruszki
pieprz i sól
makaron muszelki lub ryż
Przygotowanie:
Warzywa pokroić i wraz z mięsem gotować aż powstanie bulion. Następnie dodać pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dołożyć natkę pietruszki i doprawić do smaku. Aby zupa była jeszcze smaczniejsza można zmiksować ją na krem i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Składniki:
150 g szynki konserwowej
300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
300 ml słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka masła
3 średnie pomidory
1/4 łyżeczki płatków chilli do smaku
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Składniki:
10 średniej wielkości cebul
2 średniej wielkości pomidory
150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
0,5 l białego wytrawnego wina
0,5 l wody
łyżka oleju
łyżka sosu sojowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, po kilku minutach dodać pokrojony czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do kokilek, na wierzchu ułożyć plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Składniki:
200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
1 l bulionu
200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki
3 ziemniaki
sól i pieprz
wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotować bulion warzywny i dodać ziemniaki. Zagotować zupę i zdjąć z palnika. Dodać serki topione i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuścić w zupie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze na gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Udekorować wędzonym łososiem i śmietanką.
Smacznego!
Składniki:
2 pory
1 średniej wielkości seler
2 pietruszki
300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
2 czerwone buraki
100 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz ziołowy do smaku
rosół lub woda
Przygotowanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.
Chipsy:
Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego!