Sałatki
Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 2 pomidory 250 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w bloku pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zagotować wodę i posolić. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na gotującą się wodę i gotować al dente (miękkość sprawdzić widelcem). Ugotowany kalafior wyjąć na durszlak i pozostawić do wystudzenia. Następnie podzielić brokuł na różyczki i wrzucić do wody, w której gotował się kalafior, gotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Wszystko ułożyć na talerzu i posypać startym żółtym serem.

Smacznego!
Składniki: 2 cykorie 100 g młodej cukinii 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 mango 80 g łososia wędzonego (plasterkowany) garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny płatki chilli Przygotowanie: Cykorie podzielić na listki i poukładać na talerzu. Na cykorie położyć plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posypać orzechami włoskimi. Z miodu, musztardy i soku z cytryny zrobić sos i polać nim sałatkę. Dla zaostrzenia smaku, posypać płatkami chilli.

Smacznego!
Składniki: 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach 200 g szynki wędzonej parzonej 150 g świeżego ogórka 100 g papryki konserwowej czerwonej 1 puszka groszku konserwowego 1 średnia cebula czerwona 100 g orzechów włoskich łuskanych 3-4 łyżki majonezu pieprz
Przygotowanie:
Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Smacznego!
Składniki: dowolny ser żółty MSM Mońki w plasterkach sałata strzępiasta: zielona i czerwona roszponka, pomidor winogrona zielone filet z kurczaka pestki granatu sól, pieprz, oliwa świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Przygotowanie:
Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.

Smacznego!
Składniki: 300 g fasolki szparagowej ser żółty Gouda MSM Mońki kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych sałata strzępiasta zielona sałata strzępiasta czerwona świeże zioła
Przygotowanie:
Fasolkę przebrać, odciąć ogonki a następnie ugotować w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie zgrillować kawałki sera. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać z fasolką szparagową i serem. Dodać świeże zioła, doprawić pieprzem i solą, na koniec skropić oliwą.

Smacznego!
Składniki: duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola) 200 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki 1 pomarańcza ½ czerwonej cebuli 3 pomidorki koktajlowe mała garść kiełków pół papryczki chili
Przygotowanie: Sałatę poszarpać. Żółty ser i pomarańczę pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a cebulę w cienkie piórka. Całość wymieszać. Sałatkę posypać cienkimi plasterkami chili oraz kiełkami.

Smacznego!

 
Składniki: 1 pierś z kurczaka 200 g żółtego sera Aldamer MSM Mońki duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola) ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 ogórek konserwowy (można zamienić na świeżego zielonego ogórka) 150 ml jogurtu naturalnego łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka oliwy sól, pieprz
Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.

Smacznego!