Dania główne
Składniki: 100 g ryżu 2 łyżki oleju roślinnego 4 czerwone papryki 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku 1 cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 300 g mięsa mielonego szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażyć. W misce wymieszać ryż, podsmażone mięso z cebulką, natkę pietruszki oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Wydrążone papryki napełnić farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 45 min. aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Smacznego!
Składniki: 200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki 0,5 opakowania makaronu spaghetti 2 pęczki natki pietruszki 7 plastrów boczku 150 ml mleka sól i pieprz Przygotowanie: Pokroić boczek i podsmażyć na dużej patelni. Dolać mleka, dodać pokrojone serki topione. Składniki mieszać tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolać jeszcze odrobinę mleka i dodać drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, uważając aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzić i w małych porcjach dodać na patelnię z sosem. Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego!
Składniki: około 1/2 kg piersi z kurczaka 1 szklanka ugotowanego ryżu 8 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki jajko bułka tarta sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Uformować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego umieścić ser żółty zrolowany w kształcie palucha. Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu do zarumienienia. Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.

Smacznego!
Składniki: 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości 80 g masła 12 plasterków sera żółtego Aldamer MSM Mońki sól, pieprz mąka, jajka, bułka tarta olej
Przygotowanie:
Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Smacznego!
Składniki: schab bez kości (4 kotlety) garść świeżego szpinaku 8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki sól i pieprz 1 łyżka oleju Sos wiosenny: 100 g (1 opakowanie) serka topionego MSM Mońki 250 ml śmietanki słodkiej 18% świeże zioła: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn sól i pieprz
Przygotowanie:
Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 min.). Podawać z sosem, rozkrojone, pokazując piękny środek.

Smacznego!
Składniki: 500 g szpinaku paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g) 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 jajko 2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% 2 łyżki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki. Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!
Składniki na ciasto: 1 kg mąki 30 g drożdży 0,6 l letniej wody olej, szczypta cukru 1 łyżeczka soli Sos pomidorowy: 300 g pomidorów krojonych pelati 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Farsz pizzy: 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki 250 g świeżych pieczarek 2 garście oliwek 2 świeże pomidory oregano, listki świeżej mięty Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać startym serem, ułożyć pokrojone w cząstki pomidory i plasterki pieczarek, a oliwki w całości. Posypać oregano i upiec w temp. 280-330°C. Po upieczeniu udekorować listkami mięty.

Smacznego!
Składniki: 8 średnich ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 20 g suszonych podgrzybków 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach mąka sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego!
Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g masła 30 g drożdży 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mleka cukier i sól Składniki na farsz: 500 g fileta z indyka 1 średnia cebula 3 kolorowe papryki 2 pomidory 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego!
Składniki: 100 g boczku wędzonego parzonego 1 średnia cebula 4 średnie pieczarki 6 jajek 6 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera Morskiego MSM Mońki ½ pęczka szczypioru sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Boczek pokroić w plasterki lub paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i całość chwilę poddusić. Następnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i dodać przekrojone na pół pomidorki. Jajecznicę mieszając podgrzewać, aż jajka się zetną. Na koniec posypać pokrojonym w paseczki serem i przez krótką chwilę zapiec od góry, aż ser się rozpuści lub po prostu ser wymieszać z jajecznicą. Podawać z pokrojonym szczypiorem.

Smacznego!