Kreatywne przekąski sylwestrowe, czyli zrób to sam
Nie od dziś wiadomym jest, że domowe i własnoręcznie przygotowane specjały znajdują się najwyżej w hierarchii smaków. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku imprezowych przekąsek, które warto zrobić samemu, zamiast po raz kolejny decydować się na naszpikowane konserwantami gotowce. Oryginalne, choć proste w przygotowaniu menu sylwestrowe to obowiązkowy element udanego przyjęcia w gronie najbliższych.

W sylwestrową noc najważniejsza jest szampańska zabawa. A żeby tak się stało, nie można spędzić zbyt wielu godzin w kuchni. By nie zmęczyć się długimi przygotowaniami do wieczornej zabawy, warto zdecydować się na sycące, proste, przepyszne i zarazem oryginalne zakąski. Oto pomysły, które pozwolą zaoszczędzić czas i ucieszą podniebienie biesiadników.

Popcorn z bonusem
Serowy popcorn można przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dodanie wiórków do gorącego tłuszczu na sekundę przed wrzuceniem ziaren i zmieszanie wszystkiego razem. Do tej metody najlepiej nadają się twarde gatunki sera. Tradycyjnym żółtym serem, utartym na drobnych oczkach, możemy posypać także gotowy popcorn, tuż po wyjęciu z garnka. By odrobinki sera zostały równomiernie rozprowadzone, najlepiej popcorn wyłożyć na duży, płaski talerz, a ser ucierać bezpośrednio nad nim. Aromatycznym uzupełnieniem staną się także świeże zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek.

Proste i przepyszne
Najbardziej uniwersalnym warzywem w kuchni jest prawdopodobnie ziemniak. To właśnie z nich w kilka chwil przygotujemy aromatyczne, pieczone łódeczki, które będą pysznie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i kroimy wzdłuż na łódeczki. Następnie do dużej miski wlewamy łyżkę oleju – zwykłego lub smakowego z dodatkiem chili, czosnku lub trufli. Do oleju dodajemy także ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, tymianek, kurkumę lub wędzoną paprykę. Do miski wrzucamy ziemniaczane łódeczki i mieszamy tak, by całe pokryte zostały mieszanką oleju i przypraw. Następnie wykładamy je na blaszkę i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Doskonale smakują z dowolnym sosem – tzatziki, czosnkowym, keczupem lub majonezem.

Domowe chipsy serowe
Tradycyjne chipsy ziemniaczane zamienić możemy z kolei na serowe. Pierwszym krokiem ku stworzeniu chrupiących talarków jest utarcie sera na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wykładamy papier, a na niego w małych porcjach utarty ser. Kiedy się roztopi i pojawią się pęcherzyki, całość ściągamy z ognia i odkładamy krążki na talerz. Przed smażeniem starty ser możemy wymieszać z innymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, które pod wpływem ciepła uwolnią intensywniejszy aromat.

Mięsny kąsek
Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki. – Aby klopsiki nabrały nowego smaku oraz były zwarte i miękkie zarazem, mięso wymieszać możemy z utartym serem żółtym. W czasie smażenia stopi się on, a po wystygnięciu idealnie złączy wszystkie składniki i zapobiegnie rozpadaniu się klopsików, dzięki czemu łatwiej będzie się nimi częstować w formie przekąski – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.